Katolíci si dnes pripomínajú Sviatok Svätých neviniatok, mučeníkov

28.12.2012 Bratislava

Bratislava 28. decembra (TASR) - Dnešný Sviatok Svätých neviniatok, mučeníkov v katolíckej cirkvi pripomína tragickú udalosť, ktorá sa odohrala v Betleheme krátko po narodení Ježiša Krista.

Vtedajší vládca Herodes Veľký, keď mu mudrci z východu povedali správu o narodení nového kráľa, vydal príkaz pozabíjať novorodencov - chlapcov. Podľa niektorých prameňov, zabíjali aj dvojročné deti. Takýmto spôsobom chcel Herodes odstrániť možných súperov. Udalosť opisuje evanjelista Matúš: "Keď Herodes zbadal, že ho mudrci oklamali, veľmi sa nahneval a dal povraždiť v Betleheme a jeho okolí všetkých chlapcov od dvoch rokov nadol, podľa času, ktorý sa dozvedel od mudrcov..."

Zavraždené deti dostali pomenovanie neviniatka z viacerých dôvodov - ich život bol bez viny, nikdy nikomu neublížili, ani Bohu, ani blížnemu, ani sebe samým nijakým hriechom. Nevinnými boli chlapci nazvaní aj pre trest, lebo trpeli nevinne a nespravodlivo. Nikto presne nevie, koľko detí do dvoch rokov bolo v tom čase zavraždených.

Už prví kresťania uctievali deti zavraždené v Betleheme ako vyznávačov a martýrov a nazývali ich "sväté neviniatka a nemluvniatka".

Téma vraždenia neviniatok sa odzrkadľuje v histórii vo výtvarných dielach viacerých umelcov. Vyjadrujú emócie hnevu, bolesť, plač a brutalitu.
 

Vyberte región